Juu, lomautus sieltä napsahti. Vastoin kaikkia odotuksia meidän koko yksikölle pahimman mukaan. Pahin on tässä tapauksessa koko nelikymmenpäinen joukko vapaalla lokakuulle asti, välissä toki keskeytystä kesälomien verran. Voi hemmetti.

Veti kyllä tuo päätös porukan todella hiljaiseksi eilen. Viimeiseen asti olimme tsempanneet toisiamme sillä, että hyvä tekeminen ja tuloksen kääntäminen positiiviseksi nyt (kun pääsimme eroon huonosta tulosta alas vetävästä projektista) olisi voinut pelastaa, mutta ei. Yksikönjohtajastakin näki, miten koville uutisen kertominen otti. Leuka väpätti ja silmät kostuivat, eikä taatusti kenellekään tullut mitään ivallista "ei isot miehet itke"-oloa siinä vaiheessa. Ja uskomattominta kaikessa, pienen tupakkatauon jälkeen ihmiset lähtivät takaisin hommiin. Motivaatio-ongelmia oli jonkin verran, mutta tulos oli huipputasoa silti. Samoin uskallan väittää, että ensi viikolla tekemisen laatu ei tule kärsimään siitä, että lomia odotellaan. Vaikka toivoa ei saanutkaan antaa, siitä huolimatta sitä revitään väkisin. Eipä meillä muutakaan työn suhteen nyt juuri ole.

Minun piti alkuperäisessä (aamulla julistetussa) ohjelmassa olla ainoa, jota lomautukset eivät koske. Harteilleni on juuri siirretty useammankin yksikön töitä niin paljon, että jos mikään niistä aikoo toimia, läsnäoloni tuntuisi aika välttämättömältä. Tai sitten sen lähimmän kollegan, joka on ainakin tekevinään samaa työtä kuin minäkin. Puoleen päivään mennessä sekin tieto muuttui, sain samanlaisen lapun kuin muutkin. Mitä lienee tapahtunut välissä? Todennäköisesti ei mitään, minkä tietäminen kohottaisi minun onnellisuusastettani. Oli muuten yksi elämän suuria kiusallisia tilanteita, kuulla muiden kanssa samaan aikaan olevansa se ainoa omasta porukasta, jota ei lomauteta. Jopa yksikönpäällikkö oli listalla, minä en...

Toisaalta nyt on hyvä, kun tietää, miten asiat ovat. Eipähän ainakaan tarvitse enää jännittää, voidaan keskittyä miettimään tulevaa ja sen taloudellisia järjestelyjä. Itse jo totesin, että ehdin sopivasti päästä eroon karenssista ennen kesäloman alkua ja saada pari korvattavaa päivääkin, sitten lomailen sen kolme viikkoa palkallisesti, ja sen jälkeen lomautus jatkuu. Jossain vaiheessa pitäisi tulla se parin heinäkuisen päivän palkkakin ja lomaltapaluuraha. Tiukentuuhan talous tästä varmasti, mutta en suostu uskomaan sen kaatuvan kokonaan. Ja uuden työn etsintä alkaa piakkoin.